Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 01. 23:00, kedd | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

A sásdi fúvósok „fényes” sikere Dombóváron

A sásdi fúvósok „fényes” sikere Dombóváron

Különleges zenei és esztétikai élményben lehetett része a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar április 28-i Fény Koncertje közönségének. A szólóénekeseket és kórusokat is felvonultató műsort változatos fényjáték kísérte.

Az Elek Péter karnagy vezetésével működő zenekar rendhagyó tavaszi hangversenyével szokatlan, tágas és színvonalas körülmények között, a Dombóvári Művelődési Ház színháztermében számított az érdeklődőkre. Utóbbiak nem is maradtak távol, sőt teljesen kitöltötték a rendelkezésükre állói teret.

Az estre nagy lendülettel és kitartással készülő zenekar - hála a ház színvonalas technikájának és felkészült technikusainak - a hangulatokhoz, dallamokhoz és ritmusokhoz igazodó fényjátékkal kísérve az alábbi fajsúlyos zeneszámokat szólaltatta meg kizárólag hangszerekkel a koncert első részében: Alfred Reed: Festival Prelude, Hidas Frigyes: Ünnepi zene, Ralph Vaughan Williams: Angol Népdalszvit, T. J. Powell: Castell Coch. Majd a szünet utáni folytatásban a következő művek hangszeres előadásával evezett könnyedebb vizekre a zenekar: Kees Vlak: New York Ouverture és John Townell Williams: Highlights from Hook.

A még a szünet előtt elhangzó Edward Elgar Enigma-variációk című művének „Nimrod” tételénél szólót énekelt Takács Barbara, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének magánének szakos hallgatója. A második részben a Claude François, Gilles Thibaut és Jaques Revaux szerzőhármastól megszólaltatott My Way címűben szólóénekkel Bodor Szabina és Govnik Fruzsina közreműködött.

A műsort két alkalommal szakította meg „prózai” rész. A nyitányt követően Sásd Város Önkormányzata részéről - az egyébként szintén zenekari tag - Dr. Jusztinger János mondott köszöntőt, melyben röviden visszatekintett az 1974-ben úttörőzenekarként alakult, majd 1987-ben Elek Péter szárnyai alá került együttes múltjára. Egyben jelezte, az est főszereplői júniusban a szerbiai Nagybecskereken vesznek nemzetközi fúvóstalálkozón. A konferáló Cserveni Gábor szavaiból később kiderült, a csapat a május 12-ére a sásdi közösségi házba szervezett jótékonysági bál bevételével is igyekszik hozzájárulni az utazás költségeihez.

A második részben jubilálók köszöntése és az Év Zenekari Zenésze Díj átadása zajlott zenementesen. Elek Péter karnagy és Szeifer Csaba, a Sásdi ÁMK intézményegység-vezetője 5 éves évfordulójuk alkalmával Gál Szandrát, Kövesdi Kingát, Tóth Ada Esztert és Somogyi Árpádot köszöntötte. Majd nagy gratuláció és taps járt a 25 éve oszlopos tagoknak, Szabó Lászlónak és Mészáros Zsoltnak.

A 2010-ben alapított Év Zenekari Zenésze Díj odaítéléséről a tagok kétfordulós, titkos szavazással döntenek. Technikai okok miatt most vette át díját a 2010-es tevékenységük alapján arra érdemesnek tartott Tóth Ada Eszter és Elek Petra. Utóbbi csak jelképesen, hiszen „sajnos” nem lehetett jelen, mivel az Amerikai Egyesült Államokban folytat zenei tanulmányokat. A 2011-es Év Zenésze Díjat a szavazatok alapján Fedeles Nándor érdemelte ki.

A több videóbejátszást is hozó Fény Koncert utolsó részében a fúvósok a színpadon kiegészültek a Lakatos Judit vezetésével működő Sásdi Vegyeskar és a Markovics Gábor szárnyai alatt dolgozó Kapos Kórus tagjaival. A népes társaság előbb Dés László A Zene című dalát szólaltatta meg, melyhez Bodor Szabina énekelt szólót. A Fény Koncert a tervek szerint újabb közösen előadott műsorszámmal, Ennio Morricone/Johan de Meij Moment for Morricone című művével ért volna véget. Ám a számításokat „keresztülhúzta” az előbb ülve, majd felállva tapsoló közönség, amely két dinamikus ráadást is kieszközölt a zenekartól.

A fotókat Kerekes László készítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.