Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 26. 12:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Adatvédelmi hatóság: pontosan meg kell jelölni az adatkezelés célját az Együtt 2014 kampányánál

Adatvédelmi hatóság: pontosan meg kell jelölni az adatkezelés célját az Együtt 2014 kampányánál

Több intézkedés megtételére is felszólította az Együtt 2014 Facebook-oldalán közzétett toborzó kampányhoz kötődő adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban a Haza és Haladás Egyesületet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A hatóság - az MTI-hez kedden eljuttatott - állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg "A te Magyarországod. Tegyél érte!" elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az Együtt 2014-szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.
A NAIH szorgalmazza azt is, egyértelműen nevezzék meg a magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, akiket a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is.
Adatbiztonsági aggályokra való tekintettel a jövőben se továbbítsák az érintettek adatait az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére - szólít fel a Péterfalvi Attila NAIH-elnök aláírásával ellátott állásfoglalásában a hatóság.
A hatóság "határozott álláspontja" szerint az állampolgárok pártállására vagy politikai véleményére vonatkozó különleges adatoknak EGT-tagállamokban vagy harmadik országban működő adatfeldolgozó részére történő továbbítása súlyosan veszélyezteti az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, mivel emiatt "a szenzitív információk biztonsága nem garantálható teljes mértékben".
Kitérnek arra, hogy ez az aggály akkor is fennáll, ha az adatfeldolgozóként igénybe veendő személy vagy szervezet az úgynevezett Biztonságos Adatkikötő elnevezésű listán szerepel, mert az adatfeldolgozóknak az ottani "Hazafias törvény" miatt - adott esetben - hozzáférést kell biztosítaniuk az Egyesült Államok biztonsági ügynökségeinek minden általuk kezelt és feldolgozott adathoz. Ez egy politikai tevékenységet végző egyesület szimpatizánsainak vagy regisztrált támogatóinak különleges adatai tekintetében rendkívül súlyos biztonsági kockázatnak tekinthető - szögezi le Péterfalvi Attila.
Beszámol arról is, hogy az egyesület telefonon arról tájékoztatta a hatóságot, hogy mindezidáig nem továbbították az érintettek adatait EGT-tagállamban vagy harmadik országban székhellyel adatfeldolgozónak.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján a NAIH vezetője hangsúlyozta: az érintetteket tájékoztatni kell az őket megillető jogokról, fel kell tüntetniük a jogorvoslati lehetőségeket, ennek megfelelően pedig tájékoztatni kell őket a bírósághoz fordulás, valamint a vizsgálati eljárás kezdeményezésének lehetőségéről, továbbá meg kell jelölniük a NAIH elérhetőségeit.
A hatóság egyúttal azt is megállapította, hogy az elektronikus hírközlésről szóló törvénynek megfelel a facebookos kezdeményezésnek a számítógépes cookie-k alkalmazhatóságával kapcsolatos tájékoztatása. Emlékeztetett arra, hogy a jogszabály úgy rendelkezik: "egy előfizetőnek vagy felhasználónak elektronikus hírközlő végberendezésén csak az érintett felhasználó vagy előfizető világos és teljes körű - az adatkezelés céljára is kiterjedő - tájékoztatását követő hozzájárulása alapján lehet adatot tárolni, vagy az ott tárolt adathoz hozzáférni".
A Heti Válasz számolt be a múlt héten arról, hogy állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében. A lap azt írta, a beadvány szerint az Együtt 2014 adatgyűjtése törvényi rendelkezéseket sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek, továbbá a Haza és Haladás a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.
Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezt követően azt firtatta, hogy miért továbbítják Európán kívüli, meg nem nevezett szervezeteknek magyar emberek adatait, pontosan melyek ezek a szervezetek, milyen célra használják fel az adatokat, és miféle szoftverek azok, amelyeket a felhasználók gépére telepítenek. Kocsis Máté akkor úgy nyilatkozott, súlyos adatkezelési törvénytelenség gyanújáról van szó.
Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke erre úgy reagált, hogy miközben a Fidesz országszerte politikai szimpátiát tükröző adatokat gyűjt, a velük szemben szervezkedő ellenzéket hatósági megtorlással fenyegetik. Hangsúlyozta, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető mozgalom a jogszabályok betartásával gyűjti és kezeli a változást akaró polgárok adatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország