Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 23. 18:30, hétfő | Helyi
Forrás: Takács Istvánné

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Takács Istvánné helytörténész tavaly ősszel Dalmandon mutatta be Felsőleperddel kapcsolatos kutatásainak eredményeit lelkes el- és leszármazottak kezdeményezésére. Most nívós felsőleperdi anzix vár minket Dombóváron.

A legendás Esterházy-uradalom pusztáinak egyik kiemelkedő területe volt a hatalmas történelmi Újdombóvárhoz tartozott Felsőleperd. Itt élt a nagy tekintélyű, emberséges és jó szervező egyéniségként ismert Alapfy Géza jószágfelügyelő és családja, kik közül Attila (1930) fotóművészként lett ismert itthon és a nagyvilágban. A számos szakmai elismerésben (pl. Pécsi József-díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapott Életmű-díj) részesült alkotó évtizedekig élt s dolgozott együtt néhai szeretett feleségével, Németh Ilonával, aki a lovak nemzetközi hírű, szenvedélyes fotográfusa volt. Két fiuk, András és László is a művészi világlátás és önkifejezés területén működik. András (1954) fotóművész, illusztrátor és médiatervező, László (1955) szintén fotóművész s már jelentős grafikusi életművel rendelkezik. Mindnyájan rendszeres és keresett kiállítók itthon és külföldön. Alapfy Attila és Ilona utolsó közös munkáját - a fiaik által művészien gondozott - többnyelvű albumot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Kieselbach Tamás galériája jelentette meg 2010-ben.

Az „Alapfy-négyesfogat” most egy időre hazatér, ugyanis 2012. május 4-én, pénteken 17 órakor nyíló közös kiállításuknak a Dombóvári Művelődési Ház ad otthont.

A tárlat megnyitását követően közönségtalálkozóra is sor kerül, melynek háziasszonya a Felsőleperd-kutató Takács Istvánné lesz, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület vezetőségi tagja.

A kiállítást igen rangos pályatárs, Dr. Albertini Béla CSc fotótörténész, a Kaposvári Egyetem Professor Emeritusa nyitja meg. Közreműködnek Lukácsi Enikő magánénekes és Bothné Vörös Katalin zongorán.

A tárlatra és az alkotókkal szervezett baráti találkozóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítók és a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.