Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 02. 20:48, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz

Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz

Visszaköltözhettek lakásukba a Zala megyei Lovásziban kedd délelőtt azok, akiket a Kerka-patak áradása miatt hétfőn kellett kimenekíteni az otthonukból, míg Dötkön napokig szünetel a buszközlekedés, mert a település egyetlen bekötőútja a Zala folyó áradása miatt felázott. Fejér megyében már nincs járhatatlan út, a 7-est azonban le kellett zárni, mert megcsúszott Fonyódon a magaspart.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt minden lakó visszatérhetett Lovásziban az otthonába. A férfiak éjszaka is a helyszínen maradtak, a gátak építésében és védelmében segítettek, így a helyi iskolában és rokonoknál éjszakázó 14 gyerek és nő délelőtt térhetett haza.

Felázott az út, nem járnak a buszok

A Kerka – amelynek vize egy gátként is szolgáló úton átbukva öntötte el Lovászi egy településrészét – hétfő óta 25 centimétert apadt, a házak így már nincsenek veszélyben – tette hozzá a szóvivő. A katasztrófavédelem azt is közölte: Dötkön, a település egyetlen bekötőútján csütörtökig érvényben marad a 3,5 tonnás súlykorlátozás, amely a menetrend szerinti autóbuszokra is vonatkozik.

Az út alépítménye olyannyira felázott a Zala áradása során, hogy a közútkezelő megítélése szerint egyelőre nem lehet ráengedni a nehezebb gépjárműveket. A buszközlekedés szüneteléséről a zalai kistelepülés polgármestere tájékoztatja a település mintegy hatvan lakóját.

Nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz Fejér megyében – ezt már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte kedden. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint újra megnyitották a közlekedők számára a 8205-ös jelű utat Fehérvárcsurgó és a 81-es főút között. A magas vízállás miatt lezárták Kerkaszentkirályon a Kerka-patak hídját.

A Rábán elsőfokú a készültség

A legfrissebb adatok alapján 16 ezer hektárt borít belvíz Győr-Moson-Sopronban. Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a Rábán levonuló árhullám miatt több szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ugyanakkor a Cuhai- és a Sokoróaljai Bakony-ér hétfő hajnalra tetőzött, és már mindkét vízfolyás apad, utóbbin azonban még folynak a vasárnap megkezdett védekezési munkák. Hozzátette: a megyében másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Rábca mentén és a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon, elsőfokú pedig a Fertő-tó és a Marcal mentén, valamint a Rába felső szakaszán.

Egyre nagyobb területen van belvíz

Közben a belvízi helyzet tovább romlik, a felső talajrétegek továbbra is nagyon telítettek. Több mint 150 ezer hektár földterület van víz alatt, ebből 9 szakaszon a legmagasabb készültséget rendelték el a szakemberek: a Kapos folyó mentén Dombóvár térségében a Kapos áradása miatt, illetve a lehullott csapadék mennyisége miatt a Kis-Balatonnál és Zala és Békés megyében. Bár az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék, több áradó folyó felső szakasza tetőzött, a következő napokra előre jelzett sok eső miatt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén tovább emelkedhet a vízszint és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-hez eljuttatott összesítéséből. E szerint az országban jelenleg 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1440 kilométeren (Túr, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak). Összesen 388 kilométeren (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, további több mint 293 kilométeres szakaszon (Zagyva, Hortobágy-Berettyó felső szakasz, Fekete- és Kettős-Körös) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A csapadékos időjárásban felázott talaj miatt Fonyódon megcsúszott a magaspart, veszélyezteti az alatta húzódó 7-es főutat, ezért lezárták a Fonyód és Alsóbélatelep közötti útszakaszt kedden kora délután. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a rendőrség az arra közlekedőket mellékutakra tereli (a Bartók Béla utca, Szent István utca, Turul utca irányába). A Közútkezelő Nonprofit Zrt. hamarosan kihelyezi a lezárást jelző táblákat.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság később azt közölte: Kaposváron megcsúszott a meredek partoldal, és a lezúduló föld félig betemetett egy melléképületet, Kaposkeresztúron pedig egy családi ház udvarán szakadt be a föld, amelynek nyomán négy méter mély kráter keletkezett

Harmadfokú vízszinten várnak tetőzést a Körösökön

Harmadfokú vízszinten várható a tetőzés a Körösökön Békés megyében – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-t. Bak Sándor elmondta: a Fekete- és Fehér-Körös levonuló árhulláma a Kettős-Körösön szerdán tetőzik Békésnél, majd a következő napokban a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Hármas-Körösön Gyománál. A Berettyó tetőzése – szintén harmadfokú szinten – Szeghalomnál csütörtökre várható.

Másodfokú a készültség a Zala alsó szakaszán

Elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala folyó kis-balatoni szakaszán, és a korábban apadásnak induló felső szakaszon is újból emelkedik a vízszint – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden az MTI-vel. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 16 órakor rendelte el a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala alsó szakaszán. A folyó vízállása a Zalaapátinál 276 centiméteren állt. A vízügyi szakemberek előrejelzése alapján Zalaapátinál várhatóan szerda hajnalban vagy a reggeli órákban 330 centiméter körüli vízállással tetőzik majd a folyó. A Zala vízgyűjtő területén a kedd hajnali órák óta tartó változó intenzitású csapadék – hó, havas eső és eső – miatt a felső szakaszon is újból emelkedni kezdett a vízszint. Zalalövőnél a kora délután mért 87 centiméteres vízállás délutánra 90 centiméterre emelkedett.

A Balatonnál felkészülnek a Sió-zsilip megnyitására

A Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centimétert is emelkedik, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására, amire április végén, májusban lehet számítani – tájékoztatta a vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-t.

Csonki István közölte: a Balaton vízszintje kedden 101 centiméter volt, két centimétert emelkedett az előző nap mért, átlagolt adatokhoz képest. Hasonló gyarapodásra a következő napokban is lehet számítani, mivel a tóba vizet szállító Zala folyón újabb árhullám várható, amit a Kis-Balaton nem tud már tárolni. A Balaton vízgyűjtőjének talaja is telített, vagyis további vízelvezetésre nem képes, így ez a csapadék is a tóba érkezik.

Mivel a Balaton vízszintje elérheti a 110 centiméteres szabályozási maximumot, megkezdődtek az előkészületek a Sió-zsilip megnyitására. Ennek részeként folyik a Siófok belterületén megsérült mederszakasz végleges helyreállításának tervezése. Ha előbb lesz szükség a zsilip megnyitására, akkor a már elkészült ideiglenes terv alapján hajtják végre a mederszakasz helyreállítását.

Három évvel ezelőtt – amikor sokáig nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet a tolnai térség árvíz- és belvízvédelme miatt – rekordot döntött a Balaton vízszintje, évtizedek óta először érte el a 129 centimétert. Ekkor a Kapos Sióba ömlő árhulláma miatt nem tudták a Balaton többletvizét leengedni a Sión, mert az visszaduzzasztást okozott volna. Ehhez hasonló helyzet idén ismét kialakulhat, így a Balaton mélyen fekvő, délnyugati településeinél fel kell készülni a kiöntések megelőzésére homokzsákokkal és szivattyúkkal – ismertette a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;