Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 23. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: kvj, MTI

Dombóvári régészeti leletekről a Parlamentben

Dombóvári régészeti leletekről a Parlamentben

Megmentett örökség - kincsek Európa szívéből címmel április 27-ig tekinthető meg kiállítás az elmúlt évtized magyarországi régészetének legjelentősebb eredményeiből az Országházban.

Az alsóházi társalgóban sorakozó vitrinekben látható értékesnél értékesebb leletek bemutatásával a szervezők nem titkoltan szeretnék a döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy milyen nagy felelősségük van az új örökségvédelmi törvény megszavazásakor.

Az elmúlt évtized beruházásai során a megsemmisülő lelőhelyek százain mentették több mint tízmillió négyzetméter felületen a régészek múltunk pótolhatatlan értékeit. Az új jogszabály tervezetében lévő ellentmondások miatt örökségünk ezen elemeinek megmentése bizonytalanná válhat.

Bíztató azonban az, hogy a program szervezésében L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke is részt vállalt, illetve a kiállítást dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a köztársasági elnök feladat- és hatásköreinek gyakorlója nyitotta meg.

Az április 21-én megnyitott és sajnos mindössze egy hétig látható bemutatón nem csak a muzeális tárgyak, de a feltárásokról megjelent kiadványok is megtekinthetők, köztük két dombóvári kiadvány, melyek a Tesco áruház építésekor Dr. Szabó Géza szekszárdi régész vezetésével lezajlott nagy ásatás során előkerült leleteket mutatják be.

A kiállítás és az ahhoz készült kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Azok az érdeklődők, akik április 27-ig, a kiállítás nyitva tartása alatt nem tudják megtekinteni a Parlamentben a tárlatot, pótolhatják ezt virtuálisan a http://book-let.com/books/megmentett_orokseg/ című honlapon.

Parlamenti és szakmai háttérinformációk alapján közreadja: kristonvízi, fotók: DHGy archívum, szg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.