Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

Az Erdős Kamill ciganológus örökségét bemutató tárlat Tiszakarádon április 15-ig látható, majd Hajdúszovátra, Tiszakeszire, Bajótra, Kápolnásnyékre, Toronyra, Mosonmagyaróvárra, Devecserre, Iharosberénybe és Dombóvárra látogat - közölte a múzeum az MTI-vel.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó", legendás kutató, a "szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak.

A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, amelyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be.

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány-cigány, cigány-nem cigány és a cigány cigányság iránt érdeklődő viszonyrendszerei.

A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, amelyek a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.

Az utazókiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Programon belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.