Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 26. 12:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Döntött a parlament: május 31-ig van erre lehetőség

Döntött a parlament: május 31-ig van erre lehetőség

A parlament május végéig meghosszabbította az árfolyamgát igénylésének határidejét keddi ülésén. Ezenkívül módosították az adatvédelmi törvényt, valamint egy fontos, a fordított adózással kapcsolatos döntést is meghoztak.

Május 31-ig meghosszabbította az árfolyamgát igénylésének határidejét kedden az Országgyűlés. A fideszes Dióssi Csaba erről szóló, a hétvégén benyújtott indítványát – házszabálytól eltéréssel – kedd reggel fogadták el a képviselők egyhangúlag, 260 igen szavazattal.

Így március vége helyett május 31-ig lesz igényelhető az árfolyamgát, amelynek keretében egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni minimum három éven át, de – a jelenlegi szabályok szerint – legkésőbb 2017 június végéig.

Véleménynyilvánítás és magánszféra

Törvényesen lehet aláírásokat gyűjteni bizonyos feltételek mellett a jövőben az állampolgárok otthonában, miután az Országgyűlés kedden elfogadta fideszes képviselők erre vonatkozó indítványát. Az adatvédelmi törvény hétfőn benyújtott módosítását 251 igen és 3 nem szavazattal – kivételes sürgősséggel – hagyták jóvá a képviselők. A fideszes előterjesztők – Cser-Palkovics András, Vas Imre és Gyopáros Alpár – szerint javaslatuk egyensúlyt teremt a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme között. Rögzítették, hogy munkaszüneti napokon vagy gazdasági célból nem lehet felkeresni az állampolgárokat otthonukban, a személyes adatokat pedig az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően kell kezelni.

A módosítás előzménye, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila múlt kedden azt közölte: adatvédelmi szempontból nem elfogadható, hogy aláírásokat lakásokban gyűjtsenek. Állásfoglalását azzal indokolta: az aláírások ilyenfajta gyűjtése magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett „negatív listákat” állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben.

A NAIH álláspontja szerint közterületen lehet aláírásokat gyűjteni, azonban ebből a célból tilos az állampolgárokat otthonaikban felkeresni – összegezte álláspontját, jelezve, hogy ellenkező esetben a pártok tevékenysége az érintettek zaklatásának minősülne, ami súlyosan sértené a polgárok magánszféráját és a tisztességes adatkezelés követelményét.

Egyensúlyban

Az adatvédelmi törvény módosítását kezdeményező fideszes képviselők is azt írták, a jogszabály jelenleg nem tartalmaz rendelkezést arról, hogy két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúly hogyan teremthető meg. Javaslatuknak ezért éppen az a célja – magyarázták –, hogy az otthonokban zajló aláírásgyűjtéskor egyszerre legyen biztosítva a tisztességes adatkezelés követelménye, a magánszféra védelme és az, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba.

Azok tehát, akik az állampolgárokat véleményük megismerése miatt keresik fel otthonukban, kötelesek a magánszférát tiszteletben tartani és az adatvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni – rögzítették.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Nincs felhatalmazás a fordított adózásra

Mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élő sertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan.

A fideszes Dióssi Csaba és frakciótársa, Ékes József javaslatát – házszabálytól eltéréssel – kedden fogadta el az Országgyűlés 257 igen és 4 nem szavazattal. A kormánypárti képviselők azzal indokolták a módosítást, hogy Magyarország nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett a csalás átterelődésének veszélyére. „A jogalkalmazók számára elengedhetetlen egyértelmű jogi helyzet minél kisebb adminisztrációs teherrel járó megteremtése teszi szükségessé ezt a soron kívüli módosítást” – olvasható az indoklásban.

A feketegazdaság ellen

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fordított áfa bevezetésétől a feketegazdaság visszaszorítását várta. Múlt csütörtökön Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón azt mondta: akár 50 százalékkal is mérséklődhet az ágazatban a jelenleg legalább 30 százalékra becsült feketegazdasági tevékenység, ami 10-15 milliárd forintnyi többletbevételt jelenthet az államkasszának.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén az egyik előterjesztő, Ékes József megerősítette, hogy a fordított áfának az érintett termékkörre való bevezetésével 10 milliárd forintos áfabevétellel számoltak, ennek hiányában hagyományos ellenőrzési eszközökkel biztosítják majd, hogy teljesüljön az idei áfabevétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk