Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 24. 23:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Döntött a testület: összeférhetetlen a polgármester tisztsége

Döntött a testület: összeférhetetlen a polgármester tisztsége

A dombóvári képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén úgy döntött, Szabó Loránd független polgármester tisztsége összeférhetetlen azzal, hogy jogerősen elítélték.

A döntésről Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester tájékoztatta az MTI-t, egyben közölte, Szabó Loránd nem vette át a helyszínen a határozatot.

A fideszes többségű testület egy háromtagú eseti bizottság vizsgálata után mondta ki az összeférhetetlenséget, mert Szabó Lorándot a Kúria 2012. januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára.
A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi vezetőjét 211 millió forint átutalására önkormányzati cégeknek.

Nagy Roland, a testület Fidesz-frakciójának vezetője a csütörtöki ülés után az MTI-nek azt mondta: a bizottság a jogszabályokra, ügyvédi állásfoglalásra és saját erkölcsi megítélésére hagyatkozva állapította meg az összeférhetetlenséget.
A frakcióvezető közlése szerint a testület határozatot hozott arról is, hogy Szabó Loránd május 29-től június végéig szabadságát tölti. Mint mondta, a munkáltató, a képviselő-testület meghatározhatja a polgármester éves szabadságolási tervét, amitől a város vezetője negyven százalékban eltérhet.

Szabó Loránd a tisztségéről hozott döntést követő nyilvános ülésen kijelentette: vitatja az összeférhetetlenséget, amely - álláspontja szerint - az előzetes mentesítés miatt nem áll fenn. Közölte azt is, hogy nyolc napon belül a Szekszárdi Törvényszékhez nyújt be fellebbezést."Dombóvár érdekében továbbra is végzem a munkámat" - jelentette ki.

A szabadságáról szóló döntéssel kapcsolatban a távirati irodának elmondta: a határozat végrehajtását polgármesteri jogkörénél fogva felfüggeszti.
"Nem lehet polgármestert kényszerszabadságra küldeni, amikor nincs alpolgármester" - jegyezte meg Szabó Loránd, aki Kerényi Zsolt alpolgármesteri jogkörét 2011. május 26-án megvonta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.