Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre elterjedtebb az önkéntes munka hazánkban

Egyre elterjedtebb az önkéntes munka hazánkban

A hazai önkéntesek száma magas, azonban Magyarországon a tevékenység még nem vált a mindennapok szerves részévé. A kormányzat önkéntességet támogató lépései, a Nemzeti Önkéntes Stratégia kidolgozása, a jogszabály módosítások, és az érettségi megszerzéséhez kötelező 50 órás közösségi szolgálat bevezetése kedvez a tevékenység terjedésének, ennek ellenére további támogató lépések szükségesek. A Rádió Orient műsorában F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője mutatta be a hazai önkéntesség helyzetét és jövőjét.

A magyarországi felmérések a hazai önkéntességének népszerűségéről tudósítanak. A KSH 2011-es vizsgálata szerint a lakosság 40 százaléka kapcsolódik be az önkéntes tevékenységbe. A Rádió Orient műsorában F. Tóth András elmondta, a felmérés szerint a 60 éves korosztály a legaktívabb. „Az önkéntességet szűkebben lehatároló vizsgálatok alapján a 30-40 éves korosztály a legaktívabb. Az önkéntes tevékenység száma magas, azonban ki kell emelni, hogy az emberek többsége csak alkalmanként kapcsolódik be az önkéntes munkába. A lakosság részéről szemléletformálódás és nagyfokú érdeklődés észlelhető, azonban a lehetőség még nem vált a mindennapok részévé. Ellenben Nyugat-Európában sokkal tudatosabb a tevékenység végzése, sokkal többen kapcsolódnak a szervezetekhez” – hangsúlyozta az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége pozitívan értékelte a kormányzat önkéntességet támogató kezdeményezéseit. A fiatalok és az idősek bevonása kiemelt feladat, a Nemzeti Önkéntes Stratégia külön hangsúlyozza a csoportok aktivizálásának fontosságát. „Az érettségi megszerzéséhez szükséges 50 órás önkéntes munka kötelezővé tétele komoly kockázatot hordoz. A fogadó szervezetek és az oktatási intézmények alkalmasságának, valamint a programok minőségének garantálásához komolyabb összefogásra van szükség” – emelte ki a vendég.

„A fiatalok kompetenciái olyan formában fejlődnek az önkéntes tevékenység révén, amit a hagyományos iskolai oktatás nem tud megközelíteni” – emelte ki az előnyöket F. Tóth. Az alapítvány vezetője elmondta, a lehetőség komoly előnyöket jelent az elhelyezkedésben. A fiatalok pontosan látják az önkéntesség fontosságát és előnyét, éppen ezért kialakulóban van a tudatos önkéntesek köre. „A hazai kiválasztásban még nincsen kiemelt szerepe az önkéntes tevékenységnek, azonban a gyakorlati tapasztalatot keresik a munkaadók” – jelentette ki a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, a tevékenység a munkanélküliek számára átmeneti állapotot ad, amely segíti a munkaerőpiacra való visszatérést. „Az önkéntesség védett környezetet és fokozatos tanulási lehetőséget biztosít. Így a tevékenység a munkaerőpiac sikeres eszközévé válhat. A kérdés egyedül a támogató környezet minőségén múlik” – emelte ki F. Tóth.

A hazai önkéntességet 2002 óta koordináló Önkéntes Központ Alapítvány a jogszabályok véleményezése mellett internetes adatbázist üzemeltet az önkéntes lehetőségekről. F. Tóth elmondta, minden szervezet regisztrálhatja magát, így a magánszemélyek könnyedén tájékozódhatnak. „A munkalehetőségek változatosak, a rendezvényszervezéstől a szociális ellátásig mindennel találkozhatunk. A legnépszerűbb tevékenységek között a gyermekvédelemmel, a környezettel és az állatokkal kapcsolatos munkák vannak” – mutatta be a programokat a vendég.

F. Tóth András kiemelte, Közép-Kelet-Európában egyedülállóként Magyarország az uniós fejlesztések szerves elemeként kezeli az önkéntességet. Az Önindító program első fázisa 2009 és 2011 között zajlott. A projekt az önkéntes centrumok kialakítását és megerősítését támogatta. A második fázisban kibővül a magyarországi önkéntességet támogató infrastruktúra: a lakossághoz még közelebb, helyi szinten alakulnak önkéntes centrumok – magyarázta a fejlesztés menetét a vendég.

Az idős korosztály lelkesedése és elkötelezettsége nagyon magas az önkéntesség felé. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint nehéz a réteg megszólítása és bevonása a programokba. F. Tóth elmondta, az alapítvány nemzetközi szervezetekkel működött együtt a jó tapasztalatok megismerése érdekében. „Elképesztően nagy kiaknázatlan lehetőségek vannak Magyarországon ezen a téren. Az idős korosztály szellemi kapacitása lehetővé tenné a tanácsadó szerepbe való bevonást” – emelte ki a vezető.

A Rádió Orient vendége fontos eredményként beszélt a Nemzeti Önkéntes Stratégia megszületéséről. A stratégia a civil, az egyházi és az üzleti szervezetek bevonásával készült el. A dokumentum keretbe foglalja azokat a teendőket és a prioritásokat, amelyekkel 2020-ig tovább növelhető a hazai önkéntesek száma. „Komoly gazdasági tényezőről van szó, ezért a szabályozási és a támogatási környezetnek segítenie kell a szervezetek és a magánszemélyek egymásra találását. A jövőben további rendelet- és törvénymódosítások szükségesek, mivel az egyes ágazati szabályozásokban jelentős fékek vannak”- zárta szavait a vendég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország