Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 23. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Bodó Ákos, pulszky.hu

Elismerő oklevéllel díjazták a Fekete István Múzeumot

Elismerő oklevéllel díjazták a Fekete István Múzeumot

Az „Év múzeuma 2011” pályázat bírálóbizottsága a dombóvári múzeum elkötelezett gyűjtőmunkáját, példaértékű társadalmi beágyazottságát ismerte el. Az oklevelet Bodó Imre alapító a Múzeumok Majálisán vette át.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az NEFMI Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum által, az NKA Múzeumi Szakmai Kollégiumának támogatásával meghirdetett pályázat díjait Hammerstein Judit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára adta május 19-én.

A Pulszky Társaság kezdeményezésére immár 15 éve rendezik meg a Múzeumok Majálisát a Nemzeti Múzeum kertjében. A szintén 15 éve alapított, rangos „Év múzeuma” címre idén 17 intézmény pályázott.

Dombóvár első látogatható és működési engedéllyel rendelkező gyűjteményének tulajdonosa elmondta, hogy a két nap során mintegy hatezren keresték fel sátrukat. Több személlyel is megismerkedett, akik kötődtek az íróhoz, illetve még találkozhattak vele Kunszentmártonban, az 50-es években. Levelezést és fényképeket ajánlottak fel a múzeumnak, amelyeket Bodó Imre nagy örömmel fogadott el. Gálfi Zoltán, az író tisztelője 1957-es és ’58-as Tábortűz című újságokat adott át, amelyek szintén a múzeumi tárolókba kerülnek majd.

Meglátogatta a múzeum sátrát ifj. Fekete István, az író Chicagóban élő fia, Tóth Árpád a család régi barátja, P. Fekete István hagyatéki gondnok, Hammerstein Judit helyettes államtitkár, Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke, Lovas Csilla, a szekszárdi Babits Emlékház vezetője, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Romsics Imre, a kalocsai múzeum igazgatója.

Első képünkön: Tóth Árpád (balról az első), Bodó Imre (jobbról a harmadik), P. Fekete István (jobbról a második) és ifj. Fekete István (jobbról az első)

A vendégeket a sátor házigazdája, András fia és budapesti barátok, önkéntes segítők fogadták. A gyermekek számára rajzolási és színezési, festési lehetőséget is biztosítottak, hogy a bemutatott kiadványok mellett az érdeklődő családok minden tagja megismerhesse Fekete István nagy magyar írónk életét és munkásságát, illetve a dombóvári múzeum tevékenységét.

Bodó Imre múzeumalapítótól megtudtuk, harmadszor vettek részt a majálison, de a jövőben is szeretnének bemutatkozni és újdonságokkal, kiadványokkal, szórólapokkal is színesíteni ezt a rendezvényt, mert azt tapasztalta, hogy nagyon sok budapesti és vidéki még nem ismeri a dombóvári gyűjteményt és annak tevékenységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.