Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 06. 23:50, szerda | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője, Civil Tanács

Kilencedik fesztiváljukkal jelentkeztek a dombóvári civilek

Kilencedik fesztiváljukkal jelentkeztek a dombóvári civilek

A június 2-i Civil Fesztivál a szokásokhoz híven kitűnő lehetőséget biztosított a bemutatkozásra a dombóvári társadalmi szervezeteknek. Sokan közülük meg is ragadták a kínálkozó alkalmat.

A rendezvény ezen a szombat reggelen Dr. Bereczki Mária, a szervező Civil Tanács elnökének megnyitóbeszédével, majd a pergődobon kísért Balaskó János trombitaszavával, az M-12 Postagalamb Sportegyesület és a Dombóvári Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület közös galambröptetésével indult útjára a művelődési ház előtti téren.

A kinti piknikhangulatot a főzőverseny nevezői alapozták meg. Mint délután egy órára kiderült, közülük a Galamb és Kisállattenyésztő Egyesületnek, a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesületnek (DÖPTE), a Viharmadár Önkéntes Mentő Egyesületnek és a Kertbarát Egyesületnek a hagyományos megmérettetés ezúttal „csak” a kellemes együttlét és a jóízű közös étkezés élményét tartogatta. Gasztronómiai erőfeszítéseiket ugyanis díjjal most nem jutalmazta a Bank István, Cser Zoltán, Bodó Imre, Kocsis Zoltán összeállítású zsűri. Míg a Magyarországi Német Nemzetiségiek Dombóvári Egyesülete első lett Saueresével, a Dombóvári Ózon Asztma Egyesület második díjat vitt haza baboskáposztájával, a Dombóvári Szívklub Egyesület pedig harmadikként végzett betyáros töltött káposztájával. A Székely Kör lángosa különdíjra volt jó a zsűrinél.

Az idei rendezvény újításaként a szervezők „Fesztival süteménye” versenyt is hirdettek. A megmérettetés végül első helyezést hozott Keszler Ernőné (ILCO Egyesület) epertortájának, második díjat dr. Pappné Farkas Gabriella (Székely Kör) négusának és harmadik helyet Faragó Józsefné (Ózon Asztma Egyesület) őszibarackjának. Nagy igyekezettel vett részt a sütiversenyben még Mikus Istvánné, Vértesi Jánosné, Kőszegi Nándorné és Csonka Ágostonné, azonban díjat ezúttal nem érdemeltek a Kalocsa Jánosnét, Gábor Sándort és G. Nagy Róbertet a tagjai között tudó bírálóbizottságtól.

A szabadtéri attrakciók közül a Viharmadár Egyesület füstsátrát, a nyuszisimogatást és a nehezen mozgóknak szánt elektromos modepek bemutatóját nem különösebben zavarta a délelőtt megeredő eső. Nem így a Dombóvári Kutyás Egyesület sajnos ilyen módon meghiúsuló őrző-védő bemutatóját és ebtartási tanácsadását, no meg a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét. Utóbbi végül beltéri muzsikálásként valósult meg a művelődési ház előterében.

Eddigre odabent persze már javában vonzotta az érdeklődőket a standokhoz a Kertbarát Kör, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Tolna Megyei Szervezetének Dombóvári Baráti Köre, a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány (DURA), a Fekete István Kulturális Egyesület, a Német Klub, a Nők Dombóvárért Egyesület, az ILCO Egyesület, az Ózon Asztma Egyesület, a Magyar Vöröskereszt Dombóvári Városi-területi Szervezete, a Szívklub, a „Légy Képben” Fotóklub, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. számú Dombóvári Csoportja, a Diákjainkért Alapítvány és a vendég Tolnai Népújság. A Dombóvári Székely Kör a Molnár Veronikaként született, bukovinai székely felmenőkkel bíró bonyhádi Koller Mártonné könyveinek és festményeinek bemutatójával jelentkezett a Majoros teremben. Ugyanitt a fogyatékkal élők elfogadásáért kampányolt mesevetítéssel, rajzversennyel és sérült fiatalok beszámolóival a Nyílt Szívek Közhasznú Egyesület.

Az estébe nyúló délutánt főként változatos műsor töltötte ki a színházteremben. A kistérségi önkormányzati társulást képviselő Szili Lajosné döbröközi polgármester és dr. Bereczki Mária köszöntőjét követően a közönség a Kalimpa Ütőegyüttesnek, a Perfekt Dance TSE táncosainak, a Városi Fúvószenekarnak, a Kisgyaláni Nőegyletnek, a Nyílt Szívek Egyesület jelnyelvi éneklésének, a Székely Dalkörrel és a Kapos Szenior néptáncosaival bemutatkozó Székely Körnek, a magyarul és eszperantóul éneklő Kőszegi Csabának, a naki Őszirózsa Asszonykórusnak és az Amulett Hastáncegyüttesnek tapsolhatott.

A produkciók sorát a Dombóvári Civil Díjak átadása szakította meg. A szervezetek közül az idén 55 éves Dombóvári Galamb és Kisállattenyésztő Egyesületet tartotta méltónak a Civil Tanács az elismerésre. A díjat az állatvilágot minél szélesebb körben megismertetni igyekvő, rendszeresen kiállításokat szervező egyesületet 2002 óta vezető Pernekker Antal elnök (második képünkön jobbról) vette át.

A magánszemélyek közül a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete „Gyöngykoszorú” Kultúrcsoportjában népdalénekesként igen aktív Molnár Gyulánét díjazta a Tanács Civil Díjjal. A szerepléseivel több versenyelismerést is magának tudó szólóénekes nem lehetett jelen az eseményen, mivel azzal egy időben országos nyugdíjas ki-mit-tudon állt helyt.

A Fesziválon részt vevő szervezetek szavazatai alapján a legszínvonalasabban bemutatkozó csoportnak járó vándorserleget a Dombóvári Ózon Asztma Egyesület képviseletében Várai Árpádné elnök vette át a tavaly azt kiérdemlő Székely Körtől.

A megszokott kora ősz helyett nyárelőn jelentkező 2012. évi Civil Fesztivál programja Nagy Katalin énekes, Sebestyén István bukovinai székely mesemondó, a Kapos Táncegyüttes és Stifter Balázs énekes fellépésével ért véget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.