Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 24. 10:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kutatók szerint levegőben terjed, és emberre, emlősökre is veszélyt jelent a H7N9

Kutatók szerint levegőben terjed, és emberre, emlősökre is veszélyt jelent a H7N9

A levegőben terjedve is fertőz a H7N9 típusú madárinfluenza-vírus, továbbá a baromfi mellett sertésekre is veszélyes lehet - állítják kiterjedt vizsgálataik alapján a Hongkong Egyetem kutatói frissen publikált tanulmányukban.

Az új megállapításoknak azért is van jelentőségük, mert bár embereken új vírusfertőzéseket május 8-a óta nem jelentettek, a szakemberek nem zárják ki azok újabb feltűnését. Az új H7N9-et már a kezdetektől a korábbi madárinfluenza-vírusoknál is veszélyesebbnek, gyorsabban mutálódónak tartják.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig 131 megerősített emberi fertőzés történt, amelyekből 36 volt halálos kimenetelű. Egy kivételével valamennyi a szárazföldi Kína területén történt.
Dr. Maria Csu Hua-csen egyetemi docens a South China Morning Post című hongkongi lapban arról tájékoztatott, hogy bizonyítva látják: emlősök között is terjedhet a vírus. A Science tudományos magazinban közölt tanulmány szerint a kutatók görényeket használtak kísérleteikhez. A lappangási időt ugyancsak viszonylag hosszúnak találták.
Csu szerint a halálos fertőzéseket nem indokolja a vírus ereje, s azt valószínűsítik, hogy a halállal végződött eseteknél az illetők egészségi állapotában fennálló más körülmények játszhattak közre.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, újra kell gondolni az élőbaromfi-piacok szabályozásának kérdését. Megjegyezték, hogy Hongkong kiválóan járt el e helyzetben, továbbá jól működik az 1998-ban bevezetett "megfigyelő programja", amely a helyi tenyésztésű és az import baromfinak a ketrecektől a vásárlóig terjedő vertikumát ellenőrzi. Csakúgy, ahogy a kisállat-kereskedéseket, a parkokat és az emberi környezetben élő vadmadarakat is figyelik.
Korábbi jelentések szerint a kínai baromfiágazatnak körülbelül 40 milliárd jüan (6,5 milliárd dollár) kárt okozott az új vírus, amely először a keleti országrészben ütötte fel a fejét, és eddig Sanghajban, valamint néhány környező tartományban maradt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország