Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 04. 14:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Magyar film is ringbe száll a Kristály Glóbuszért Karlovy Varyban

Magyar film is ringbe száll a Kristály Glóbuszért Karlovy Varyban

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is meghívást kapott Karlovy Varyba, a június 28-án kezdődő 48. nemzetközi filmfesztiválra, amely a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Az új magyar filmnek ez lesz a világpremierje, és a nagy hagyományú nemzetközi fesztivál versenyprogramjában mutatják be - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap, amely 180 millió forinttal támogatta a mozifilmet.
A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A nagy füzet bemutatóján Karlovy Varyban a film rendezője és a főszereplők is részt vesznek.
A versenyprogramban összesen 14 film - egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel alkotás - szerepel.
A július 6-ig tartó filmszemlét Michel Gondry francia rendező és forgatókönyvíró L'écume des jours című alkotása nyitja meg - jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál igazgatója keddi prágai sajtótájékoztatóján.
A díszvendég az idén Oliver Stone, az Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben pályatársa, Agnieszka Holland elnököl - erősítette meg Bartoska.
Oliver Stone a fesztivált megnyitó gálaesten Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.
Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező szereplőinek legfőbb kosztümtervezője.
A versenyfilmeket elbíráló nemzetközi zsűri elnöke Agnieszka Holland lengyel filmrendező lesz. Hollandot háromszor jelölték Oscar-díjra, legutóbb az Égő bokor című, Csehszlovákia újkori történelméből merítő háromrészes filmjével hívta fel magára a figyelmet.
A versenykategóriában a győztes film a hagyományos fődíjon, a Kristály Glóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.
A fesztivál programját számos szekció alkotja a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül. A magyar filmek rendszeres résztvevői a Karlovy Vary-i szemlének.
A kilencnapos seregszemle költségvetése - hasonlóan a korábbi évekhez - 135 millió korona.
Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.
A rangos filmszemle díjkiosztóját július 6-án, szombaton este tartják.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során