Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 01. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: József Attila ÁMK

Minden szinten szinte minden az idei József Attila Napokon

Minden szinten szinte minden az idei József Attila Napokon

A dombóvári József Attila ÁMK hosszú évek hagyományaihoz híven színes rendezvénysorozatot szervezett az iskola névadója és a költészet napja tiszteletére. Idén három napra kínáltak változatos programot.

Április 11-én, a költészet napján diákjaink egy-egy szál virággal adóztak a költő emlékének a névadó szobránál. A vállalkozó kedvű diákok délelőtt 11 kérdésből álló feladatsorral járták be az épületet, hogy József Attilával kapcsolatos emlékeket keresgéljenek. 11 órakor az iskola udvarán minden osztályt 11 tanuló képviselte a közös versmondáson. Első alkalommal vállalkoztak arra, hogy egy kis gyakorlás után közösen szavalják el a költő Mámor című versét.

12-én, csütörtökön területi tanulmányi versenyekkel folytatódtak a programok. Összemérték tudásukat matematikából, történelemből, angolból és német nyelvből Dombóvár és a környék általános iskoláinak tanulói.

[JAMA] A JAMA területi matematikaversenyre 87 tanuló jelentkezett, közülük 63 fő más intézményből, és 28 fő az iskolából. A házigazda iskola tanulói három városi (Illyés Gyula Gimnázium, SZOR Gárdonyi, APOK Belvárosi Általános Iskola és Kaposszekcsői Általános Iskola), valamint a tamási TONIEPSZ iskola tanulóival mérhették össze tudásukat logikai feladatokat megoldva. A verseny eredményhirdetését május 2-án 14 órakor tartják. Ide 21 tanuló kapott meghívást. A könyvjutalmak és oklevelek átadása után a díjazottakat és kísérőiket az iskola könyvtárában vendégeli meg az iskola matematika munkaközössége.

[Német nemzetiségi szavalóverseny] Előzetes jelentkezés alapján Dombóvárról és a környező falvak iskoláiból érkeztek a 3-8. évfolyamos versenyzők, összesen 37 tanuló. A versenyzők egy szabadon választott magyarországi német költő versét mutatták be, majd egy ismeretlen szöveget kaptak felolvasásra. A diákok jól felkészülten érkeztek. A Schulverein tagjaiból választott zsűri értékes könyvjutalommal díjazta a legjobbakat. A verseny megrendezését a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

[Lánchíd] A József Attila ÁMK már nyolcadik alkalommal rendezte meg a Lánchíd versenyét. Idén a jelentkezők Széchenyi István mellett Zrínyi Miklósról mutatták be tudásukat. A 2012. április 12-én lezajló szóbeli döntőn már csak a legjobb tíz versenyző vett részt. Első helyezést ért el Bálint Bianka (József Attila ÁMK), második Lelovics Rebeka (SZOR), harmadik Peka Viktória (József Attila ÁMK) lett. Felkészítő tanáraik: Dobos Anita és Tenczlinger Mónika

[Spelling] Az idei már a harmadik angol nyelvi helyesírási, úgynevezett „Spelling” verseny volt az ÁMK-ban. Az angol nyelvet kedvelők körében népszerű versenyen idén 32 fő mérte össze tudását. A területi szinten meghirdetett vetélkedésre sajnos más iskolák nem neveztek, így a József Attila Iskola diákjai döntötték el maguk között a helyezések sorsát.

Április 13-a, a harmadik nap az „Egy órát az iskoláért és környezetéért” elnevezésű hagyományos takarítással kezdődött. Söprűkkel, gereblyékkel, szemeteszsákokkal felszerelt tanulók lepték el az iskola épületét és környékét, hogy tisztává varázsolják azt. Néhány diák az újdombóvári temetőben nyugvó volt Jószef Attilás tanárok sírjait tették rendbe.

A nap bemutatóval folytatódott. A „Vagány járgány” kategóriában induló tanulók, a szüleik segítségével különleges, bohókás járműveket készítettek (képünkön). Az udvaron felvonulókat nagy tapssal jutalmazta a közönség.

Az idei József Attila Napokon különböző címek eléréséért folyt a sport- és szabadidős küzdelem. A „Legsportosabb osztály” címet az a közösség érdemelte ki, akik a húsz különböző sportfeladat közül a legtöbbet teljesítettek. A felsőben a 7.a lett a győztes. Akik a „Mr és Miss Iskola” címért versenyeztek, a sportos feladatokon kívül be kellett bizonyítaniuk, mennyire ismerik a házirendünket és az iskolát. A „Csúcsfejek” a különféle rejtvények, tesztek, logikai feladványok mellett szónoki képességüket, kreativitásukat is bemutatták. Neveztek csapatok az „Élő csocsó” focimeccsekre is. Különleges ügyességet igényeltek a speciálisan kialakított pályán folyó mérkőzések, melyek játékosai és a nézői egyaránt jól szórakoztak. Az alsó tagozatosok „Föld-Víz” című játékos vetélkedőn is részt vehettek. Az évfolyamok közti versenyben elméleti és gyakorlati tudásukat csillogtatták meg. A rajzolni szerető tanulók megadott témában igényes képeket készítettek.

A tanulók, a szülők és az iskola valamennyi dolgozója összefogásának köszönhetően sikerrel zárultak a 2012. évi József Attila Napok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.