Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 25. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt nem jogerősen a törvényszék egy 2010. decemberi dombóvári fegyveres rablás négy vádlottja közül kettőt, a másik kettőt kilenc, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A törvényszék első fokon a harmad-, illetve a negyedrendű vádlottat - Kalányos Bélát és Korsós Istvánt - rablás, személyi szabadság megsértése és életveszélyt okozó testi sértés miatt mondta ki bűnösnek, és az életfogytiglani fegyház mellett tíz évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. Erről a Szekszárdi Törvényszék büntető kollégiumának elnöke, Hauszmann-né Szőke Rita tájékoztatta az MTI-t.

Kolompár Attila elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett rablás miatt tíz, Bogdán János másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt kilenc évi fegyházbüntetésre ítélték.

A tényállás szerint a négy férfi 2010. december 22-én otthonában rabolt ki egy dombóvári vállalkozót. A rablás közben hazaérkező sértett a garázsban találkozott az arcát eltakaró harmadrendű vádlottal, aki egy feszítővassal fejen ütötte őt, másik két ütést a vállalkozó kivédte. Ezután a harmad- és a negyedrendű vádlott a vállalkozót az irodájába vitte, megkötözték, majd műszaki cikkeket, használati tárgyakat és némi készpénzt vittek el tőle 139.500 forint értékben. A bűncselekményt az elsőrendű vádlott tervelte ki, a másodrendű vádlott a rablás alatt figyelte a környéket.

A támadók a közelben várakozó két társukkal megpróbáltak elmenekülni, a rendőrség azonban - korábbi erőszakos bűncselekmények miatt - figyelő szolgálatot szervezett, és a Terrorelhárítási Központ, illetve a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei gépkocsijukban elfogták őket.

Hauszmann-né Szőke Rita ismertetése szerint a törvényszék az életfogytig tartó büntetés kiszabásánál a 2010 júliusában életbe lépett, „három csapásként” ismert rendelkezést alkalmazta. Eszerint ha a vádlott halmazatban három erőszakos bűncselekményt követ el, akkor a büntetési tétel a kétszeresére emelkedik. Amennyiben ez meghaladja a húsz évet, akkor életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni. A törvényszék ítélete szerint Kalányos Béla és Korsós István 20 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Képünk illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.