Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 04. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Quimby- és Muzsikás-koncert a nulladik napon

Sziget - Quimby- és Muzsikás-koncert a nulladik napon

A nagyszínpadon különleges Quimby-koncertet rendeznek, a világzenei nagyszínpadon pedig az idén 40 éves Muzsikás együttes lép fel a Sziget fesztivál nulladik napi programjában augusztus 6-án a Hajógyári-szigeten.

Quimby Csodaországban címmel nemcsak koncert lesz, hanem Lewis Caroll regényéből kiindulva cirkusz, tánc, színház, irodalom, vetítés, slam poetry és sok más is. A 40 éves Muzsikás együttes különleges vendégekkel, köztük Jandó Jenő zongoraművésszel, Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal, a Woven Handdel és az Amadinda ütőegyüttessel lép fel - hangzott el az érintettek közreműködésével tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.
"Már korábban is szóba került egy önálló Quimby-nap megrendezése a Szigeten, de éppen nem volt évfordulónk és búcsúkoncertet sem szerettünk volna. Egy varázslat köré épülő összművészeti rendezvény megszervezése inspiráló ötlet volt számunkra" - fejtette ki Kiss Tibor, a Quimby frontembere. Hozzátette: a nulladik napi koncertműsorukat közösségi oldalukon szavaztatják meg rajongóikkal.
Varga Livius ütőhangszeres, vokálos arról szólt, hogy még alakul a program, de biztosan lesznek velük fúvósok és vendégzenekarok, köztük a Firewater. "Lesz olyan, hogy egyszer csak megjelenünk egy fa alatt vagy egy kocsmánál, és előadunk néhány dalt" - jegyezte meg. A Quimby Csodaországa augusztus 6-án 17 órakor nyitja meg kapuit, akkor már kapható lesz a zenekar történetéről szóló, most készülő fikciós regény.
Az 1973-ban alakult Muzsikás együttes egyik alapítója, Sipos Mihály úgy fogalmazott, hogy a magyar népzene megkönnyíti a fiatalok egymásra találását és segít átvészelni a kirekesztettség-érzést. Hamar Dániel (szintén alapító tag) kitért arra, hogy 21 évesen egy erdélyi lakodalomban találkozott először a népzene hatásával és ez az élmény örökre megváltoztatta az életét.
"A Muzsikás magyar népzenéje olyan modern zene, amely az elmúlt évtizedekben dzsesszklubokban, rockszínpadokon, komolyzenei fesztiválokon, a londoni Royal Albert Hallban vagy a New York-i Carnegie Hallban, a világ számos pontján aratott sikert. Aki Bartókot eddig nem ismerte, jöjjön el a Szigetre és meg fogja szeretni" - szögezte le Hamar Dániel. A Muzsikásban Éri Péter és Porteleki László a másik két tag.
Gerendai Károly főszervező a sajtótájékoztatón elmondta: arra kérik a döntéshozókat, illetékeseket és mindenkit, akinek fontos az óbudai sziget, próbálják megvédeni az árvíztől, ne váljon katasztrófa sújtotta övezetté és segítsenek, hiszen közterületről van szó. Az már biztos, hogy a hétvégére tervezett Gyerekszigetet az árvíz miatt más helyszínen fogják megtartani.
"Az elmúlt húsz évben kétszer szembesültünk komoly árvízzel a szigeten, először az egyik fesztivál vége után, másodszor egy tavasz elején. Most két hónap van a fesztiválig, a szigetnek addig regenerálódnia kell. Korábban már megemeltük a gátat és most is több tízmillió forintot fogunk fordítani a védekezésre, homokzsákokat rakunk le, de segítségre, összefogásra van szükség" - mondta Gerendai Károly.
Az MTI kérdésére a főszervező azt mondta, továbbra sem tudni véglegesen, lehet-e majd dohányterméket árusítani a Sziget fesztiválon. "A vonatkozó törvény módosítása ezt nem tenné lehetővé, de folyamatos kapcsolatban állunk az illetékesekkel, hogy valamilyen megoldást találjunk. Ha csak kívülről lehetne behozni dohányterméket a Szigetre, fennállna a fekete árusítás veszélye. A Balaton Soundot és a VOLT Fesztivált kevéssé érinti a jogszabályváltozás, mert az ottani állandó vendéglátóipari egységek július közepéig még árusíthatnak dohányárut".
A sajtótájékoztatón Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója elmondta, hogy a Simple és OTP Junior számlák tulajdonosai fél áron fognak tudni napijegyet, illetve heti bérletet venni a Szigetre, valamint nulladik napi jegyet a VOLT-ra.
Az idei Szigeten augusztus 5. és 12. között fellép mások mellett a Nick Cave and the Bad Seeds, a Franz Ferdinand, a Blur, a !!!, Biffy Clyro, Mika, David Guetta, az Editors és a Bad Religion.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során