Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Június 07. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nagy Sándor

Szórádi Zsófia: előkelő Herman Ottó-helyezés, sikerleltár

Szórádi Zsófia: előkelő Herman Ottó-helyezés, sikerleltár

A komplex természettudományi verseny megyei fordulóját idén is a dombóvári Belvárosi Általános Iskola egyik tanulója nyerte meg. Szórádi Zsófia egyben az iskola eddigi történetének legeredményesebb tanulója is.

A Herman Ottó verseny eddigi Tolna megyei győztesei a Belvárosi részéről Máté Sándor, Juhász Rita, Borbély András, Péter Lilla, Juhász Petra, Majoros Máté, Czétány Péter és Szórádi Zsófia voltak. A megyében Zsófi az első, akinek két alkalommal is sikerült megnyernie a Herman Ottóról elnevezett versenyt.

Az országos döntőn 19 megye győztese és Budapest hat legjobb eredményt elért tanulója vett részt. A verseny anyaga etológia, ökológia, növény- és állatismeret, életközösségek ismerete, növényhatározás, természet- és környezetvédelem, terepgyakorlat, kiselőadás és a nemzeti parkok ismerete. Semmi kétség, hogy az általános iskolai korosztály legnehezebb és legszínvonalasabb tanulmányi versenye a kisújszállási döntő.

Szórádi Zsófi mindvégig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, minden feladattípusnál a legjobb nyolc között szerepelt. Ahogy az várható volt, a terep sikerült a legjobban, ahol a győztestől mindössze 3 ponttal lemaradva lett harmadik. A nyolc feladattípusban szerzett pontszáma alapján végzett az 5. helyen. Dombóvári tanuló ennél jobb eredményt még sohasem ért el.

A Belvárosi Általános Iskola ezúton is köszönetet mond azoknak, akik hathatós anyagi támogatása lehetővé tette a Nagy Sándor által felkészített tanuló részvételét a versenyen.

Zsófi a Belvárosi eddigi 32 évének legeredményesebb tanulója

A Belvárosiban tanítók nevében Nagy Sándor nyugalmazott, címzetes igazgató így összegzi diákjának sikereit:

Szaktanárként és igazgatóként eddig is tudtam Zsófi eredményeiről, az országos döntő utáni összegzés mégis meglepett. Számtalan iskolai verseny megnyerését nem említve 26 alkalommal volt területi és megyei verseny első helyezettje, országos döntőn 19 alkalommal vett részt. Tehetségét és szorgalmát bizonyítja, hogy több tantárgyból érte el ezeket az eredményeket.

Országos döntőn elért eredményei:

  • Lotz helyesírási és szövegértési verseny: I. és II. helyezés
  • Arany János - TITOK országos tanulmányi verseny: III., IV. és két VI. helyezés
  • Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesíró verseny: I. és VI. helyezés
  • Bendegúz nyelvÉSZ tanulmányi verseny: III.; VI.; 12.; 16., 31. helyezés
  • SULI-HÓD BT országos levelező verseny: III. helyezés
  • Kaán Károly országos tanulmányi verseny: X. helyezés
  • Herman Ottó országos tanulmányi verseny: V. és XI. helyezés
  • „Madarak és fák napja” országos tanulmányi verseny: II. és VI. helyezés

Zsófi nemcsak iskolája, de Dombóvár legeredményesebb diákja is. Minek köszönheti ezt a páratlan sikert? Természetesen szüleinek, tanító édesanyjának, átlagon felüli tehetségének, szorgalmának és azoknak a pedagógusoknak, akik munkáját segítették, menedzselték: Kemény Attiláné tanítónő alsóban, felsőben magyarból Bódis Péterné, Somfalvi Józsefné természetismeretből (Kaán Károly verseny), Fazekas Gáspárné biológiatanárként és Nagy Sándor (Herman Ottó, „Madarak és fák napja” verseny) biológia és földrajz tantárgyakból. 2008 és 2011 között négy alkalommal nyerte el a Tolna megye Talentuma Díjat. A fenti eredményeket ismerve már meg sem lepődhetünk.

Zsófi idén elballag, és tanulmányait az Illyés Gyula Gimnáziumban folytatja. Tudása és tapasztalata alapján már kevésbé illik rá, hogy csiszolatlan gyémánt. Pályám kezdetekor - 1968-ban - egy néptanító kolléga mondta: „Az igazi tehetséget elég, ha irányítod, ha ezt nem teszed, később ugyan, de akkor is célba ér!” Gratulálunk és örülünk, hogy taníthattuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.