Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szünidei munkával nevelne Hoffmann Rózsa

Szünidei munkával nevelne Hoffmann Rózsa

A fiatalok már a középiskola, egyetem alatt jó, ha elkezdik közeledésüket a munka világához, tapasztalatokat szereznek és elsajátítják az ehhez szükséges pénzügyi ismereteket is – mondta el Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. A szünidei munkavállalás nem csupán pénzügyi kérdés, de pedagógiai vonzata is van, valamint jelentős előnyt jelenthet később a fiatal munkavállalók számára.

A fiatalok nagy része csupán az iskola, egyetem végeztével szembesül azzal: nincs elég munkatapasztalata. A közép- és felsőoktatásban tanulók mindennapjait annyira kitöltik a mindennapi iskolai, egyetemi teendők, hogy sokuk az első szárnybontogatások és állásinterjúk során döbben rá, a diákmunka fontosságára vagy éppen az e hiány okozta nehézségekre. A középiskola elvégzése után vagy frissdiplomásként vannak, akik már 4-5 éves munkatapasztalattal rendelkeznek, jelentős előnyhöz jutva ezzel a munkaerőpiacon. Vajon az lenne hát a normális, ha a nyári szünidőben a diákok jó része munkába állna?

A szünidei munkavállalás fontosságára kívánta felhívni a Köznevelési Államtitkárság a figyelmet a kedden tartott sajtótájékoztatón. Hoffmann Rózsa elmondta, kiváló lehetőséget nyújt a nyár arra, hogy a fiatalok megkezdjék közeledésüket a munka világához, s megszerezhessék az ehhez kapcsolódó gazdasági és pénzügyi ismereteket.

'A szünidei munkavállalás nem csupán pénzkereseti kérdés, pedagógiai oldala is van' – hangsúlyozta az államtitkár. Úgy véli a fiatalok a munkatapasztalaton keresztül olyan ismeretekre tehetnek szert a nem formális tanulás keretein belül, melyeket könyvekből vagy a közoktatásban csak sokkal nehezebben érhetnek el. Ugyanakkor kiemelte, hogy minden munkáltatónak pedagógiai szempontokat is szem előtt kell tartania, ha egy fiatalt kíván alkalmazni. Már 15 éves kor után vállalhatnak a fiatalok munkát a szünidőben.

Varga Árpád a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese beszámolójában elmondta, hogy a honlapjukon fiataloknak szóló tájékoztatókat tettek közzé, melyek segítik a munkavállalással kapcsolatos ügyekben való eligazodást. Kiemelte, annak fontosságát, hogy a munkavállalás után a fiatalok lehetőleg győződjenek meg róla, bejelentette-e őket a munkáltató. A szünidei munka is adó- és járulékköteles, azonban ha a fiatalok az iskolaszövetkezeteken keresztül keresnek munkát, a szervezet segít az intézendő ügyekben és ekkor a járulékfizetés alól is mentesülnek a diákok.

Az OrientPress kérdésére, miszerint nem riaszt-e el sok fiatalt a munkavállalással járó bonyolult papírmunka és az adózás gondolata, valamint kapnak-e ebben megfelelő segítséget, Varga Árpád elmondta, ellenőrzik az iskolaszövetkezeteket, melyek megfelelő tájékoztatást és segítséget nyújtanak. Hoffmann Rózsa hozzáfűzte, a felsőoktatási életpálya tanácsadó irodák száma nem teszi lehetővé ennek megállapítását, de véleménye szerint 'az egyetemistákat már nem kell félteni' az ilyen ügyektől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során