Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Testben utazó mikrobuborékokat fejlesztenek

Testben utazó mikrobuborékokat fejlesztenek

Különleges mikrobuborékok fejlesztésén dolgozik a GE Global Research (GRC) kutatóintézet egyik ultrahangkutatója, Jason Castle: az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék képesek keringeni a véráramban, visszaverik a hanghullámokat és segítenek a szemcsés ultrahangfelvételek élesebbé tételében.

"Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben" - idézte a kutatóintézet nevében kiküldött sajtóanyag a 35 esztendős Castle-t. A szakember a mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahangkészüléket akar kifejleszteni, amely mindig ott lehet a mentőautóban és segítségével a mentősök a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget, ezzel akár életet is mentve.
"Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak. Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogy azt is, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny. Ezek a vizsgálatok rögtön a mentőautó megérkezése után elvégezhetők" - mutatott rá a kutató.
A mentősök intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába. A buborékok a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetből. Castle és a GE Global Research tudósainak egy csoportja már a következő lépésen gondolkodik: azzal kísérleteznek, hogy a mikrobuborékokat olyan mini rakétákként alkalmaznák, amelyek gyógyszereket, antitesteket és akár DNS-szállítmányokat juttatnának a tumorokhoz, elzáródott artériákhoz és egész szervekhez, például a májhoz.
Célba éréskor az orvosok megváltoztathatják az ultrahangkészülék akusztikus beállítását és hanghullámokkal kipukkaszthatják a buborékokat, és ezáltal a gyógyszer oda jut, ahová szánták. Castle szerint így sokkal kisebb dózis kell a kemoterápiás szerből és csökkenthetőek a mellékhatások is. Mint azt a sajtóközlemény aláhúzta, mindez óriási lehetőségeket rejt a rákos betegek életminőségének javításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.